Iets inbrengen

Maandag 29 september. We zijn in het bos, onder een dak van bladeren, de hut. Er is een vergadering van de Vikingclub, waar alleen de mensen die op tijd binnen zijn aan mee mogen doen. Om de zoveel minuten wordt iedereen bij elkaar geroepen om te horen wat er allemaal moet gebeuren om de Vikingplaats een succes te laten zijn. "Mag ik iets inbrengen?", vraagt Gijs. "Iets inbrengen, dit is niet de schoolkring hoor!" antwoordt een ander. "Jawel, Gijs mag wel iets inbrengen, hij is toch de derde president…", zegt Miquel. Gijs zou graag zwaardvechtles willen geven. Met zijn broer Job is hij daar al even mee begonnen.

Wat je voorleeft, wordt niet altijd onmiddellijk nageleefd. Sociocratie: ieders stem telt evenveel. Op die manier nemen we beslissingen in de schoolkring. Heeft iemand een overwegend bezwaar tegen een besluit, dan gaat iets niet door, tenzij de anderen diegene weten te overtuigen. Ieder mag iets inbrengen over elk onderwerp dat ter sprake komt. We maken een rondje langs alle kinderen en begeleiders die meedoen, zodat ook daadwerkelijk iedereen kan vertellen wat hij of zij er van vindt. In hun spel willen sommige kinderen graag de leider zijn, bevelen uitdelen, opdrachten geven aan anderen, die deze op straffe van niet meer mee mogen doen, moeten uitvoeren. We kijken elkaar aan. Dit hoort erbij, kinderen moeten eerst kunnen spelen waar ze vol van zijn. Pas daarna komt de rust om meer in balans met zichzelf hun rollen te kunnen spelen.

Vind je dit een leuk bericht? Deel het!

Over Claartje

Mede-oprichter van De Vrije Ruimte, school voor natuurlijk leren. Iedere dag genieten!

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

Nog geen reacties.

Geef een antwoord