Niet sip

opening van het Haags onderwijsjaar

“Docenten moeten niet sip zijn”, dat was de tip van de 11-jarige aan de onderwijsmensen. Vier leerlingen, van basisonderwijs tot HBO, deelden hun tips en de manier waarop zij het best konden leren, met de aanwezigen in de zaal. Het was de opening van het Haags Onderwijsjaar, op donderdag 12 september in Theater Diligentia. Leren gaat goed als het rustig is, met muziek in je oren, als de docent aandacht heeft voor iedere leerling en als duidelijk is wat er van je verwacht wordt. Handige dingen om te weten als je leerkracht bent.

Onderwijswethouder Saskia Bruines opende de middag, Anouschka Laheij leidde de gesprekken. Frank Kalshoven, columnist van de Volkskrant, econoom en directeur bij best gambling apps android vertelde over het belang van het inzetten van het menselijk kapitaal. Dit bestaat uit je mentale, fysieke, sociale en capacitaire (je kennis, kunde en vaardigheden) kapitaal, en al die kapitalen zijn onderling verbonden. Er is een nieuwe levenscyclus nodig: leren (en werken) – werken (en leren) – rusten (en leren), in plaats van de oude: leren-werken-rusten. Het onderwijs moet niet zeggen: ‘Adieu’ als leerlingen een opleiding hebben afgerond, maar: ‘tot gauw’, want leren blijft doorgaan in ieders leven.

Het klonk bekend. “Een leven lang leren”, is de ondertitel van het onderwijs op De Vrije Ruimte. Leerlingen leren, en de begeleiders ook: iedere dag nieuwe uitdagingen, dingen die je nog nooit eerder bent tegengekomen, maar waarmee je wel moet omgaan. Leren van en met elkaar, een leven lang. Hoera!

Vind je dit een leuk bericht? Deel het!

Over Claartje

Mede-oprichter van De Vrije Ruimte, school voor natuurlijk leren. Iedere dag genieten!

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

Nog geen reacties.

Geef een antwoord