http://blog.devrijeruimte.org/table-game-with-best-odds-at-casino/

Lessen over levensbeschouwing, hoe geef je daar invulling aan? Wij kozen ervoor om een dag per jaar te wijden aan een bepaalde religie. Waar begin je dan? Met wat misschien wel de oudste religie van de wereld is, het animisme: “Animisme (Latijn anima = ‘geest’, ‘ziel’) is het filosofisch, religieus of spiritueel concept waarbij zielen of geesten niet alleen bestaan in mensen en dieren, maar ook in planten, stenen of natuurlijke fenomenen zoals donder en geografische zoals bergen en rivieren.” Aldus Wikipedia.

Wij wilden dingen doen waarin je kunt ervaren hoe animisten de wereld beleven – in alles zit leven. Films laten zien, verhalen vertellen over oude Chinese religie, Egyptische en Germaanse goden. Voorlezen over gebruiken van de Native Americans. Een Papua-ritueel meemaken waarin de spirits van de natuur worden opgeroepen. Je hand laten beschilderen met henna. Orakelen met vier voorwerpen uit de natuur, dromenvangers maken, natuurverf mengen van bloem, water en een kruid. Prachtig geel, rood en bruin met kurkuma, cacao en paprikapoeder.

We zagen enthousiaste leerlingen die luisterden, keken, opeens naar buiten renden om vier voorwerpen te verzamelen voor het orakelen. Die vol verbazing constateerden: ‘een echte Indiaan!’, die kleuren mengden en verf spatten en niet te vergeten heerlijke animistische hapjes kookten. En die, toen de schooldag eigenlijk al afgelopen was, nog lang gingen trommelen samen met de echte Indiaan en de meester van de Egyptische goden.

verven met natuurverf

Een zeer geslaagde dag waarop ieder aan zijn trekken kwam en er veel beleefd en ervaren werd. We zijn weer een stuk wijzer wat betreft het animisme. Dank aan Myriam en Casimir die dit zo voortreffelijk hebben geregeld!

Vind je dit een leuk bericht? Deel het!
0 reacties

Een plek waar ik geweest ben

Hoe het begon. Gedichtenles in de bieb van Anne Büdgen van het Huis van Gedichten. Jongens liepen in en uit. Blijf ik zitten? Sommigen gingen. Wij begonnen. Ik deed mee.

Zie je een plek voor je waar je geweest bent? Hoe ziet die eruit? Hoe ruikt het daar? Welke kleur zie je? Waar denk je aan? De woorden samen -een grijze zee/ golvend/ op en neer/hoog en laag/ we gaan erin- vormden zomaar een gedicht.

Zo gaat dat dus, gedichten maken. Maar nu over vroeger, over een voorwerp waaraan je gehecht bent. Hoe ziet dat voorwerp eruit? Hoe voelt het zich? Wat heeft het meegemaakt? Ga maar schrijven!

Ik had Ollie sinds mijn geboorte
Ollie is mijn beste vriend ooit
Ik zal Ollie nooit in de steek laten
Ik zal nooit een ander speelgoed halen
Want Ollie is mijn vriend

Niet iedereen komt even vlot op gang. “Een slak is geen voorwerp.” Toen liep ze vast. Met een enorme zon van van Gogh werd haar creatieve geest weer wakker: “Geel, ik zie de zon, hij gaat bijna onder.” Het kostte moeite, maar het loonde. Dit werd haar mooie gedicht:

De zon
Ik ging naar buiten en ik zag de zon
Een warm gevoel, maar ik weet niet waarom
Zonnebloemengeel
's Avonds de overloop van licht naar donker
De zon is weg.Vind je dit een leuk bericht? Deel het!
0 reacties

Cleanup Day

Yes! Wij doen mee met de Cleanup Day voor scholen op woensdag 16 september en komen om half negen naar het strand van Scheveningen. Zonnig met een windje. We krijgen een vuilniszak en een turflijst en gaan in groepjes op zoek naar troep. Ongelooflijk wat we allemaal vinden: twee flessen van 1 liter of meer, drie kleinere flesjes, zeven blikjes, vijf verpakkingen van snoep of snacks, vier koffiebekers, drie lege sigarettenpakjes, heel veel peuken, twee plastic tasjes, sokken, een onderbroek, ontelbaar veel stukjes plastic, papier, touw. Een zak vol met een groepje. En we zijn met vier groepjes. Hoeveel je wel niet kunt verzamelen in zo’n korte tijd. We maken een foto van ons met het vuilnis. En dan is het tijd voor een duik in zee, die altijd heerlijk is. Golven waar we ons door mee laten nemen. Eindelijk eruit, een boterham, wat drinken. En weer naar huis, met het gevoel dat we toch een beetje hebben bijgedragen aan het opruimen van al dat plastic in de wereld. 

Vind je dit een leuk bericht? Deel het!
0 reacties